O nagrodzie dla portugalskiego białego wina Campolargo z rocznika 2011 dowiedziałem się podczas przypadkowego oglądania wiadomości na RTP International (dostępnej m.in. na nc+ oraz na Polsacie Cyfrowym). Od razu rozpocząłem poszukiwania, ale raczej wino to nie jest u nas dostępne. Przynajmniej na razie. Pewnie i tak byłoby nie na moją kieszeń, zwłaszcza teraz, po zdobyciu nagrody International Wine Chellenge 2014, ale kto wie... Na pewno rozejrzę się za nim podczas wrześniowego pobytu w Portugalii.
Producentem trunku jest Manuel dos Santos Campolargo, Herdeiros. Wino powstaje w Bairrada. Jak wynika z opisu na stronie producenta i International Wine Chellenge, wino jest białe, bez dodatku cukru, ma 12.5% alkoholu. Pieprzny posmak nerkowca kręci w nosie, podtrzymywany przez nutę dębu i cytrynowych przypraw. Ponadto wino jest mięsiste, pełne, zaokrąglone i kremowe (pewnie znawcy wina parskają na takie określenia), a jego czysta i skoncentrowana kwasowość do końca zapewnia świeży smak.
Pola uprawne z winnicami, z których powstało Campolargo 2011, to 110 ha Quinta de S. Mateus w S. Lourenço do Bairro oraz 60 ha Quinta de Vale de Azar w Arcos. Są to piaszczysto-gliniaste gleby z dodatkiem wapiennych. Pierwsze wino w winnicy wyprodukował dziadek (i pradziadek) dzisiejszych właścicieli, Martinho, w latach 20. XX w. Natomiast pierwsze wino Campolargo powstało w roku 2000, a nowa piwnica dla tego wina została wybudowana w 2004 r.
Winnicę można odwiedzać w grupach bądź indywidualnie, trzeba tylko wcześniej zapowiedzieć wizytę; prowadzony jest też dom gościnny, w którym można przenocować (www.casademogofores.com). No i oczywiście odbywają się degustacje trunków produkowanych w gospodarstwie.
Link do tvi24 z ogłoszeniem zwycięzcy International Wine Chellenge 2014: www.tvi24.iol.pt/videos/video/14169768/1.
Zdjęcia pochodzą ze strony www.campolargovinhos.com.
Producentem trunku jest Manuel dos Santos Campolargo, Herdeiros. Wino powstaje w Bairrada. Jak wynika z opisu na stronie producenta i International Wine Chellenge, wino jest białe, bez dodatku cukru, ma 12.5% alkoholu. Pieprzny posmak nerkowca kręci w nosie, podtrzymywany przez nutę dębu i cytrynowych przypraw. Ponadto wino jest mięsiste, pełne, zaokrąglone i kremowe (pewnie znawcy wina parskają na takie określenia), a jego czysta i skoncentrowana kwasowość do końca zapewnia świeży smak.
Pola uprawne z winnicami, z których powstało Campolargo 2011, to 110 ha Quinta de S. Mateus w S. Lourenço do Bairro oraz 60 ha Quinta de Vale de Azar w Arcos. Są to piaszczysto-gliniaste gleby z dodatkiem wapiennych. Pierwsze wino w winnicy wyprodukował dziadek (i pradziadek) dzisiejszych właścicieli, Martinho, w latach 20. XX w. Natomiast pierwsze wino Campolargo powstało w roku 2000, a nowa piwnica dla tego wina została wybudowana w 2004 r.
Winnicę można odwiedzać w grupach bądź indywidualnie, trzeba tylko wcześniej zapowiedzieć wizytę; prowadzony jest też dom gościnny, w którym można przenocować (www.casademogofores.com). No i oczywiście odbywają się degustacje trunków produkowanych w gospodarstwie.
Link do tvi24 z ogłoszeniem zwycięzcy International Wine Chellenge 2014: www.tvi24.iol.pt/videos/video/14169768/1.
Zdjęcia pochodzą ze strony www.campolargovinhos.com.
Komentarze
Prześlij komentarz