W Lizbonie pod adresem Rua Augusta 106 i 108 znajduje się
lokal o nazwie Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau. Być może już tam
byliście, jeśli nie – koniecznie wstąpcie następnym razem. I spróbujcie
pysznego pastel de bacalhau. To rozpływający się w ustach przysmak z dorsza nadziewany serem z
regionu górskiego Serra de Estrela. Jak czytamy na stronie lokalu, ciastko to jest
połączeniem dwóch narodowych historycznych tradycji związanych z morzem i
ziemią, czyli dorsza i sera z Serra de Estrela − dwóch smaków, które w postaci pastel
de bacalhau mogą cieszyć nasze kubki smakowe. Smakują wybornie!
Lokal, w którym można kupić i zjeść te przysmaki, czyli Casa
Portuguesa do Pastel de Bacalhau, to przyjemne pomieszczenia starego lecz odnowionego budynku, w którym połączono elementy dekoracyjne klasycznej
architektury z wystawą dzieł sztuki różnego rodzaju, w celu uprzyjemnienia
degustacji pastel de bacalhau. Na ścianach znajdziemy prace tak znanych
artystów, jak Júlio Pomar, Paula Rego oraz Vieira da Silva. Jest też cytat
pisarza António Lobo Antunesa: „Fazer pastéis de bacalhau é tão importante como
ler Os Lusíadas”, co znaczy mniej
więcej tyle, że robienie pastéis de bacalhau jest tak samo ważne, jak czytanie Os Lusíadas.
Także obsługa lokalu jest niemal malownicza, pozująca do
zdjęć i uprzejma. Przed lokalem, jako że mieści się na najpopularniejszej
lizbońskiej ulicy, często ustawiają się długie kolejki. Można się nimi nie
przerażać, bo zazwyczaj wszystko idzie całkiem sprawnie. Kolejka jest do kasy,
w której płacimy za pastele, a następnie z paragonem udajemy się do lady po
odbiór opłaconych przysmaków. Można zjeść na miejscu, wśród wspomnianych dzieł
sztuki, lub poprosić o zapakowanie ciastek na wynos. Oprócz pastel de bacalhau można kupić m.in. wspomniany ser z Serra da Estrela, a spożywane przysmaki popić chociażby pysznym porto Taylor's.
Lokal jest czynny codziennie od 10.00 do 22.00.
Więcej na http://pasteisdebacalhau.com.
W lokalu odbywają się też występy fado (źródło zdjęcia tutaj) |
Wnętrze lokalu widziane z piętra (źródło zdjęcia tutaj) |
Komentarze
Prześlij komentarz